Overname van een auto van je ouders: wat moet je weten?

Je bekijkt nu Overname van een auto van je ouders: wat moet je weten?

Ben je van plan om de auto van je (groot)ouders over te nemen?

Hier is wat je moet weten!

Bij Mican Verzekeringen begrijpen we dat het overnemen van een auto van een familielid vaak gepaard gaat met veel vragen en onduidelijkheden. Of je nu de auto van je vader mag overnemen omdat hij een nieuwe koopt, of de auto van je overleden moeder wilt behouden, we helpen je graag op weg. Contacteer ons voor meer informatie.

Is een overdracht van een auto en kentekenplaat eigenlijk zomaar toegestaan?

Ja, althans, in drie specifieke gevallen is het mogelijk om een wagen over te nemen zonder verkoopakte en zonder wijziging van de kentekenplaat:

 • Van je overleden echtgenoot
 • Van je wettelijk samenwonende partner
 • Van een van je ouders

In alle andere gevallen is het niet mogelijk om een overname te doen zonder verkoopakte en wijziging van de kentekenplaat.

Moet ik dan nog eens belasting op inverkeerstelling betalen?

Elke eigenaar van een nieuwe of tweedehandswagen moet vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België een belasting op inverkeerstelling (BIV) eenmalig betalen. Maar hoe zit dat als je een wagen overneemt? Moet je deze belasting dan nog eens betalen of niet?

Uitzonderingen voor de BIV:

 • Als je het voertuig overneemt van je echtgenoot, je wettelijk samenwonende partner, je ex-partner of je ex-wettelijke samenwonende partner, dan hoef je de BIV niet nogmaals te betalen. Deze regel geldt echter alleen als de scheiding nog niet definitief is.
 • Heeft je overleden partner de BIV al betaald? Dan volstaat dat en hoef je deze belasting niet nog eens te betalen.

Bij overname van je ouders:

 • Neem je de wagen van je vader of moeder over? Dan moet je deze belasting helaas wel opnieuw betalen.

Mag ik dan onmiddellijk de baan op?

Nee, helaas niet. Of je nu de wagen van je (groot)ouders of de wagen van je partner overneemt, je zult altijd wat administratie in orde moeten brengen. Hier is wat je moet doen:

Bij overname van een ouder:

 • Je geboorteakte afhalen bij de gemeente of opvragen via het digitale loket van je gemeente
 • Een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders
 • Manuele inschrijving bij de DIV regelen

Bij je makelaar kan je het documenten ‘aanvraag tot inschrijven’ afhalen. We helpen je graag bij het invullen van het document. Voor de administratieve afhandeling kan je een afspraak maken bij het DIV kantoor in jouw regio. Zo is de afhandeling op enkele werkdagen uitgevoerd.

Bij overname van je partner:

 • Een uittreksel van de huwelijksakte of het samenlevingscontract.
 • Een geschreven verklaring van akkoord
 • Manuele inschrijving bij de DIV regelen

Bij je makelaar kan je het documenten ‘aanvraag tot inschrijven’ afhalen. We helpen je graag bij het invullen van het document. Voor de administratieve afhandeling kan je een afspraak maken bij het DIV kantoor in jouw regio. Zo is de afhandeling op enkele werkdagen uitgevoerd.

Wat als de wagen geen Europese nummerplaat heeft?

Heeft de wagen die je wilt overnemen geen Europese nummerplaat? Dan moet je sowieso een nieuwe nummerplaat aanvragen. Maar dan kan je nog steeds gebruik maken van deze procedure.

Heb je nog vragen?

Ben je van plan om binnenkort een voertuig van je (groot)ouders of partner over te nemen, maar heb je nog geen autoverzekering? Vraag dan vrijblijvend je offerte aan via onze website. Bij Mican Verzekeringen staan we voor je klaar om je te helpen bij elke stap van het proces.