Hoelang moet ik bij de bank verzekerd zijn om rentevoordeel te krijgen bij mijn hypothecaire lening?

Je bekijkt nu Hoelang moet ik bij de bank verzekerd zijn om rentevoordeel te krijgen bij mijn hypothecaire lening?

Bent u benieuwd hoe lang u bij uw bank verzekerd moet zijn om een rentevoordeel te krijgen bij uw hypothecaire lening? Bij Mican Verzekeringen geven we u graag een helder overzicht van de huidige regelgeving en hoe u hiervan kunt profiteren. Voor meer persoonlijk advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Het nieuwe speelveld voor gebundelde verzekeringen en rentevoordelen

In oktober 2023 werd een belangrijke stap gezet in het dossier ‘gebundelde verkoop’ dankzij de inspanningen van de FVF. Dit houdt in dat de bundeling van een woonkrediet en specifieke verzekeringen, zoals brand-, schuldsaldo- en borgtochtverzekeringen, recht geeft op een extra rentekorting. Dit biedt meer keuzevrijheid voor de consument en draagt bij aan een transparantere en eerlijkere markt.

Wat houden de nieuwe regels in?

De nieuwe regels, van kracht vanaf 1 juni 2024, hebben enkele belangrijke kenmerken:

  • Voorwaardelijke rentekorting: Dit geldt enkel nog voor de brandverzekering, schuldsaldoverzekering en borgtochtverzekering. Andere verzekeringen zoals auto-, IPT-, rechtsbijstand- en pensioensparen zijn uitgesloten.
  • Vastlegging in kredietovereenkomst: De rentekorting moet voor elke voorwaarde afzonderlijk worden aangeboden en vastgelegd in de kredietovereenkomst.
  • Opzegmogelijkheden zonder verlies van rentekorting: Consumenten kunnen de gebundelde verzekeringen opzeggen zonder verlies van rentekorting na één derde van de totale looptijd van het woonkrediet, of eerder bij een tariefverhoging (uitgezonderd ABEX-indexering) en na een schadegeval.

Voor welke woonkredieten zijn de nieuwe regels van toepassing?

De nieuwe regels gelden uitsluitend voor woonkredieten die worden afgesloten vanaf 1 juni 2024. Hoewel er aanvankelijk sprake was van retroactiviteit, is dit op advies van de Nationale Bank niet doorgevoerd.

Start van de looptijd van het woonkrediet

Een veelgestelde vraag is: “Wanneer begint de één derde van de looptijd van het woonkrediet te tellen?” De duur start vanaf het sluiten van de kredietovereenkomst, dus op de datum van ondertekening. Dit is belangrijk om te weten omdat de looptijd niet wordt aangepast bij een wijziging van de duur vanwege bijvoorbeeld een veranderlijke debetrentevoet of een gedeeltelijke vervroegde terugbetaling.

Hoe kunnen consumenten profiteren?

Om optimaal te profiteren van deze nieuwe regels, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn en de voorwaarden van uw woonkrediet en gebundelde verzekeringen nauwkeurig te bekijken. Bij Mican Verzekeringen helpen we u graag om de beste keuze te maken en optimaal gebruik te maken van de beschikbare voordelen.

Conclusie van de recente ontwikkelingen

De recente veranderingen in de regelgeving rondom gebundelde verzekeringen en rentevoordelen bij hypothecaire leningen bieden consumenten meer keuzevrijheid en duidelijkheid. Het is belangrijk om te weten dat u vanaf 1 juni 2024 kunt profiteren van deze nieuwe regels en dat u bij Mican Verzekeringen altijd terecht kunt voor persoonlijk advies en begeleiding.

Wilt u meer weten over hoe deze regels voor u van toepassing kunnen zijn? Neem dan contact met ons op. Bij Mican Verzekeringen staan we klaar om u te helpen met al uw vragen en zorgen, zodat u de beste keuzes kunt maken voor uw financiële toekomst.