Het elektronisch rijbewijs

  • Berichtcategorie:Uncategorized
Je bekijkt nu Het elektronisch rijbewijs

Na een pilootproject in 2010, werd in 2013 het elektronisch rijbewijs algemeen geïntroduceerd. Sindsdien ontvangen nieuwe automobilisten niet langer een roze papieren document om hun rijvaardigheid te bewijzen, maar een plastic versie ter grootte van een bankkaart.   Een belangrijk verschil tussen het oude en het nieuwe rijbewijs? De papieren versie heeft geen vervaldatum, het bankkaartmodel wel. Deze vervalt na verloop van 10 jaar. Dit jaar zullen dus heel wat elektronische rijbewijzen voor het eerst vervallen.

Een verwittigd bestuurder is er twee waard
Wat moet je doen wanneer je elektronisch rijbewijs dreigt te verlopen? Hierover bestaat heel wat onduidelijkheid.  

Initieel was het je eigen verantwoordelijkheid om de vervaldatum van je rijbewijs na te kijken en tijdig te laten vernieuwen bij je gemeente.  

Maar…op deze manier van werken kwam heel wat kritiek. Wanneer je identiteitskaart vervalt bijvoorbeeld, krijg je wel een verwittigingsbrief van de overheid. Waarom kon dit dan ook niet voor het elektronisch rijbewijs zo zijn?  

De minister van mobiliteit Gilkinet komt nu tegemoet aan deze kritiek en zal dan toch een systeem uitwerken om de automobilist per brief te verwittigen wanneer zijn rijbewijs gaat vervallen.  

Uit een korte rondvraag bij enkele gemeenten blijkt echter dat dit systeem op dit ogenblik nog niet in voege is. Wel wordt verwacht dat later dit jaar de eerste brieven zullen vertrekken. Of dat daadwerkelijk zo zal zijn, valt nog af te wachten.  

Waakzaamheid blijft dus de boodschap. Kijk, zeker de komende periode, zelf na wanneer je rijbewijs vervalt en wacht de verwittigingsbrief niet af. Wanneer je rondrijdt met een vervallen rijbewijs loop je immers het risico gesanctioneerd te worden.

Afscheid van een vleugje nostalgie

Heb je nog een oude papieren versie van je rijbewijs? Weet dan dat je ook dit document niet tot het einde der dagen zal kunnen bijhouden.

Is bijvoorbeeld de tekst op je rijbewijs niet meer leesbaar of lijk je hoegenaamd niet meer op de foto van je rijbewijs, dan ben je verplicht om je papieren rijbewijs in te ruilen voor het nieuwe bankkaartmodel. Doe je dit niet, dan kan je in de problemen komen bij een controle door de politie.

Hoe dan ook zal het papieren rijbewijs niet langer geldig zijn vanaf 2033. Tegen dan moet elke automobilist in het bezit zijn van een elektronisch rijbewijs.

Heb je hierover nog vragen? Contacteer ons, wij staan voor je klaar!